Szeretettel köszöntelek a Makói életképek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Makói életképek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Makói életképek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Makói életképek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Makói életképek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Makói életképek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Makói életképek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Makói életképek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Franciska, a díszes kávék mestere Földeákon nevelkedett, Makón járt gimnáziumba, jelenleg pedig Budapesten tanul és dolgozik Apró Franciska. Nemrégiben Szeged egyik kávázójában tartott bemutatót a baristaként dolgozó csinos lány, akivel különleges munkája kapcsán beszélgettünk.
Egy éve ismerkedett meg a latte arttal, azóta díszes kávék ezreit készítette már el a földeáki származású Apró Franciska. Jelenleg Budapest egyik belvárosi kávézójában dolgozik, de alig több mint egy éve ismerkedett meg a tejkiöntés fortélyaival. – A suli mellett egy kávézóban vállaltam diákmunkát: eleinte még csak takarítottam, mosogattam. Itt láttam először a hazánkban még ritkaságnak számító, a kávé tetejére öntött, rajzolt mintákat, és mint a legtöbb kollégámat, először engem is ez ragadott meg igazán. Később én is beállhattam a pult mögé, és megtanulhattam a mesterséget – kezdi történetét Franciska. A ranglétrán feljebb kerülve nem sokáig gondolkodott azon, hogy megméretteti magát egy versenyen is. Fél év elteltével a Magyar Latte Art bajnokság negyedik helyezettjeként találta magát. Az említett kategóriában nem a kávé minőségére voltak igazán kíváncsiak, sokkal inkább az ital külsejét értékelték. A minták közül is a saját ötleteket, azok nehézségét, a szimmetriát, valamint a kontrasztot figyelték.
Ilyen egy díszes kávé... |
A
legtöbb barista igyekszik mindig valami szép mintával díszíteni az
általa készített kávékat, hiszen ez a vendég első benyomása, így lesz
része egy valódi kulináris élményben. Így van ezzel a fiatal lány is,
aki leggyakrabban rózsával, szívvel, de nem ritka, hogy pávamintával
teszi fel az i-re a pontot. A latték kiöntéséhez egyébként nem sok
eszközre van szükség: csupán a kávéra, a tejhabra és egy hegyes csőrű
tejkiöntőre. A munka azonban nem ilyen egyszerű, hiszen nem mindegy,
milyen szögben tartja a csészét, és hogyan önti a tejet a kávéba. Mint
mondja, eleinte neki sem ment olyan jól a kiöntés, mint mostanában, de
egy-egy egyszerűbb mintának is örült. Ma már persze komolyabb alakokkal
dolgozik, amelyek elkészítéséhez csupán pár másodperc és néhány mozdulat
szükséges.
– Napi körülbelül 100 kávét készítek, és közel
ugyanennyit díszítek, de egyáltalán nem bánom, hisz a munkámban minden
kreativitásomat kiélhetem – meséli boldogan. Franciska örül, hogy egy
olyan helyen dolgozhat, ahol egy kicsit saját magát is belecsempészheti
alkotásaiba. Meglepő, de számára mégsem az a legfontosabb, hogy milyen
szép mintájú italokat ad ki kezéből, hanem, hogy ízletes és finom
kávéval lepje meg vendégeit nap mint nap.
Franciska, a díszes kávék mestere. |
A
csinos lány egyébként nemcsak munkájában mondhatja magát sikeresnek;
jelenleg nemzetközi tanulmányokat hallgat az egyik fővárosi egyetemen.
Mindennapjait tehát a munka és a tanulás teszi ki, de Franciska mindkét
helyen az erejéhez mérten nyújtja a maximumot. Azt, hogy a jövőben
diplomataként dolgozna-e vagy a kávéval foglalkozna szívesebben, még nem
döntötte el, de már fiatalon tudja, manapság jobb több lábon állni.
A
Latte art bemutatón végig csodálkozva néztem, hogyan dolgozik, s közben
azon gondolkodtam: munkájának ámulatba ejtő végtermékei által Franciska
még azokkal is megszerettetheti a kávézás örömeit, akik egyébként sosem
isznak feketét.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!