Makói életképek: Makói hagyma és fokhagyma helyzete és jövője

Szeretettel köszöntelek a Makói életképek közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 263 fő
  • Képek - 186 db
  • Videók - 98 db
  • Blogbejegyzések - 238 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 35 db

Üdvözlettel,

Makói életképek vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Makói életképek közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 263 fő
  • Képek - 186 db
  • Videók - 98 db
  • Blogbejegyzések - 238 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 35 db

Üdvözlettel,

Makói életképek vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Makói életképek közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 263 fő
  • Képek - 186 db
  • Videók - 98 db
  • Blogbejegyzések - 238 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 35 db

Üdvözlettel,

Makói életképek vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Makói életképek közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 263 fő
  • Képek - 186 db
  • Videók - 98 db
  • Blogbejegyzések - 238 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 35 db

Üdvözlettel,

Makói életképek vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A MAKÓI HAGYMA ÉS FOKHAGYMA HELYZETE ÉS JÖVŐJE
Létrehozva: 2006-11-24 15:20:47 || Nyomtat


Az országos hagymatermő terület nagyobb részén jelenleg is makói nemesítésű fajtákat (Nemesített makói, Makói CR, Makó 104, Makói bronz, Makombi, Makói fehér, Makométa, GK. Makolor. a Makói őszi fokhagyma és a GK. Lelexír tavaszi fokhagyma) termesztenek. Egyaránt jelentős a friss és a feldolgozott termék iránti kereslet. Makói hagymaként csak a tájkörzetben az engedélyezett technológiával termesztett árút lehet forgalmazni, ami magasabb áron értékesíthető. A makói hagyma kiváló lehetőséget jelent a biotermék előállítására is.

Ismeretes, hogy az európai hagymapiacon az árak alacsonyak, viszonylag stabilak, ami annak a következménye, hogy hatékony, intenzív technológiák alkalmazására tértek át a termelők. Csak az maradhat versenyben, aki elfogadható minőséget és olcsón termel. A kiváló minőséghez már magas szintű marketing tevékenység is kell, hogy magasabb árfekvést érjenek el. Az elmúlt időszak jellemzője a termelés csökkenése mellett az export visszaesése. Az elmúlt évtized új jelensége Magyarországon az import hagyma megjelenése, évente 8-10 ezer tonna olcsó holland, német és osztrák hagymát hoznak be az importőrök.

Számos negatív hatás érte a hazai termelőket, melyek végül területcsökkenéshez - korábban 5-7 e. ha-on termeltek hagymát – és az import megjelenéséhez vezettek. A vegyszer- és energia árak emelkedése, szélsőséges időjárás (belvíz, aszály), a piaci kiéleződött verseny ellenére voltak, akik tudtak technológiát fejleszteni – TÉSZ-ek, akik beszállítói az áruházláncoknak és jelentős export tevékenységet is folytatnak. Akik elmaradtak a fejlesztésekkel és ezért drágán termelnek, most váltást fontolgatnak. Egyedüli lehetőség számukra a biotermesztés, ha továbbra is hagymával kívánnak foglalkozni.

A termelés és az értékesítés jellemzői:

Ebben az évben már május 10-én megindult az áttelelő vöröshagyma értékesítése, a piacon párhuzamosan lehetett kapni import vöröshagymát és áttelelőt. Az érett áttelelő vöröshagyma június 15-e után jelent meg a hazai piacokon. A dughagymás hagyma júliusban, a magról vetett augusztusban volt kapható.

A vöröshagyma termőterülete 2006-ban 2000 ha volt, a hozamok (áttelelő hagyma 20-30 tonna/ha, dughagymás vöröshagyma 16 tonna/ha, magról vetett vöröshagyma 45 tonna/ha) , ami gyengébb eredmény az előző éviekhez viszonyítottan. A rendkívül sok téli csapadék miatt a vetések későn kezdődtek, a terület jelentős csökkese miatt kevesebb hagyma termett az országban, a felmérések alapján kb. 80.000 tonna. Európában és így Magyarországon is 2004-ben csúcstermés volt vöröshagymából, ezért az akkori értékesítési árak alacsonyabbak voltak. Jelenleg Európában 180-250 €/t a vöröshagyma nagybani ára mérettől és minőségtől függően. A vöröshagyma felvásárlási ára Makó környékén 50-70 Ft/kg, ami valamivel magasabb az európainál (185-260 €/t), a fehér és lila hagyma ára 100-120 Ft/kg. A fokhagyma ára 180-300 Ft/kg között alakult, a mérettől és a szezontól függően, ami azt bizonyítja, hogy a minőségi többlet megmutatkozik az árakban is.
A makói dughagymás hagyma 90 %-a 15-20 év óta szárítva került értékesítésre főként nyugat-európai felhasználóknak. A makói szárítmány kiváló minőségű, de a gyengébb minőségű olcsó Egyiptomból, Kínából és Indiából származó szárított vöröshagyma nagy konkurenciát jelent a nemzetközi piacokon. A szárítmány iránti igény a forgalmazók szerint az utóbbi időben csökkent.

Kereskedelmi problémák
Minden minőségvédelmi, ellenőrzési rendelkezés a magas színvonalon termelő, jó árut előállítót védi. Így a 2005. évi XXXVIII. Törvény alapján a növényvédelmi igazgatás keretén belül működő Zöldség-Gyümölcs Minőségellenőrzési Szolgálat is. Feladatuk a friss fogyasztásra illetve felhasználásra alkalmatlan árú forgalmazásának betiltása. Sem a nemzetközi szabványnak, sem Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak nem felel meg az áruházakban helyenként előforduló nem megfelelő árukezelés a hagymafélék esetében a csírás, hiányzó buroklevelek, romlóhibás egyedek magas száma. Elharapózott a nem megfelelő termék megjelölés, pl. import vörös- és fokhagymát hazai árúként forgalmaznak, illetve a fogyasztó megtévesztésére alkalmas módon jelölnek. A megtévesztéssel visszaélnek a magyar termék jobb minőségének közismertségével. A hazai előállítású hagyma esetében elsősorban hiányos jelölés, a méretre való válogatás hiánya, helytelen osztályba sorolás fordul elő.
A szélsőségekbe esően ingadozó értékesítési árak sok termelőt meggondolásra késztetnek, de a térségben többtízezer ember szeretne továbbra is megélni a hagymafélék termesztéséből, ha erre a megváltozott körülmények lehetőséget biztosítanak számukra. Elsősorban integrálódniuk kellene, illetve a termesztési technológiát nemzetközi szintre emelve együttes marketing tevékenységet végezni. A termelési költségek csökkentése és a piaci ár növelése egyformán fontos, de nem lehetetlen feladat. A kiváló természeti adottságok és a piaci ismertség ehhez kellő alapot biztosítanak. Nem mellékes továbbá, hogy a Makói Hagymatermesztési Kutató Állomás a Makói fajtákból garantáltan jó minőségű vetőmaggal, folyamatosan képes kielégíteni a termelők igényeit.

Barnóczki Attila, Barnóczkiné Sztoilova Elena
Makói Hagymatermesztési Kutató Állomás

Címkék: bio termék európai piac fokhagyma nemesített fajták vöröshagyma

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu